Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009
Εδώ ο κόσμος χάνεται...
Η «Σοσιαλιστική Διεθνής» είναι μια οργάνωση, στην οποία συμμετέχουν σοσιαλιστικά, εργατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από ολόκληρο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1951 ως συνέχεια της Διεθνούς των Εργατικών και Σοσιαλιστικών Κομμάτων, η οποία αποτελούσε μετεξέλιξη της Β΄ Διεθνούς που υπήρχε από το 1889 και είχε σημαντική διεθνή πολιτική δράση μέχρι τα χρόνια του μεσοπολέμου.
Αυτά, τα γράφει η Wikipedia. Επί της ουσίας τώρα, ελπίζω να καταλαβαίνετε το βάρος μιας –ας πούμε- οργάνωσης της οποίας: 1) η ονομασία φέρει μόνο επίθετα (Σοσιαλιστική, Διεθνής) χωρίς ουσιαστικό (π.χ. Οργάνωση) έτσι ώστε να δημιουργείται ένα γοητευτικό μυστήριο γύρω από τη φύση του εν λόγω συνόλου. 2) τα κόμματα- μέλη πιστεύουν σε κάτι που παγκοσμίως έχει καταρρεύσει.
Πρόεδρος του πανίσχυρου αυτού «κονκλάβιου» είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος με την ιδιότητα τούτη βρέθηκε τις προηγούμενες τέσσερις μέρες στην ...κοντινή νήσο της Δομινικανής Δημοκρατίας.
Το άκουσμα αυτής της είδησης μου θύμισε τις «διαλέξεις» των περισσότερων γονέων που επιμένουν ότι όσο τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, δεν πρέπει να ασχολούνται με χρονοβόρες εξωσχολικές δραστηριότητες αν πρώτα δεν έχουν φροντίσει τα μαθήματά τους.
Είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός συμφωνεί με αυτή την προτροπή. Εικάζω λοιπόν ότι θα πρέπει να νιώθει πολύ «επιμελής» σε ό,τι αφορά τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα ώστε να βρίσκει τόσο χρόνο για τις «εξωσχολικές» του δραστηριότητες, πόσο μάλλον όταν αυτές λαμβάνουν χώρα στην Καραϊβική...
Η αλήθεια είναι ότι άλλα περίμενα από έναν πρωθυπουργό που μόλις ανακάλυψε ότι η χώρα του ταλαιπωρείται από ένα έλλειμμα υψηλότερο του 12%. Φαντάζομαι όμως ότι για να μπορεί να ασκεί με επιτυχία τα καθήκοντα του υπουργού εξωτερικών και του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα αισθάνεται ασφαλής ως προς τη διευθέτηση τέτοιων βασικών ζητημάτων...
Αυτά σκέφτομαι και αναρωτιέμαι με τι θα πρέπει να ασχολείται ο πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει λύσει τα προβλήματά της, όπως για παράδειγμα της Νορβηγίας. Αν ακολουθεί το life style του Γιώργου, τότε θα πρέπει αντιστοίχως να αφιερώνει κι εκείνος πολλές ώρες στο δίαθλο (σκι και σκοποβολή), στην ταρίχευση ταράνδων και πιθανώς στο curling…
Σίγουρα θα ‘ χει τη χάρη του να κάθεσαι σ’ενα beach bar του Santo Domingo (ξυπόλητος αλλά φορώντας ακόμα το παντελόνι του κοστουμιού) και να συζητάς με τον σοσιαλιστή εκπρόσωπο της Αρούμπα για τα απειλητικά παγόβουνα που βρίσκονται μόλις 450 χιλιόμετρα μακριά από της Νέας Ζηλανδία.
Εκτιμώ όμως, ότι όταν η χώρα σου βρίσκεται στα όρια της δημοσιονομικής κατάρρευσης, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι άδεια και σέρνεται και μια γρυπούλα, καλό θα ήταν να βρίσκεσαι στα πέριξ.
Είναι πέρα από προφανές ότι τα στελέχη χρειάζονται καθοδήγηση. Οι γκάφες μέχρι στιγμής δεν είναι λίγες, ενώ κατά καιρούς ακούγονται και τελείως παράλογες προτάσεις όπως π.χ. το τεκμήριο φορολόγησης στις πιστωτικές κάρτες -και όχι στον τρόπο και τα μέσα διαβίωσης-!
Πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος ήδη στηλιτεύουν τον πρωθυπουργό για τον τρόπο... συνεννόησης και επικοινωνίας που έχει επιλέξει, ενώ εκφράζουν δειλά -δειλά και τα πρώτα παράπονα για τα συχνά ταξίδια του.
Πριν από πέντε χρόνια, είχα βρεθεί στο εξωτερικό με έναν σημερινό υπουργό. Αφού γνωριστήκαμε καλά, είπαμε και δυο λόγια παραπάνω για τις ιδεολογικές και πολιτικές μας πεποιθήσεις. Όταν του ξεκαθάρισα ότι εγώ δεν ήμουν ΠΑΣΟΚ γιατί δεν πιστεύω στον Σοσιαλισμό, μου είπε με απότομο ύφος το εξής: «Σας παρακαλώ κύριε Κουδούνη. Σοβαροί άνθρωποι είμαστε. Είναι δυνατόν να μιλάμε σήμερα για σοσιαλισμό; Όλοι για μια δυνατή οικονομία αγωνιζόμαστε».
Ο συντηρητικός Άγγλος βουλευτής Cecil Palmer (1887-1971) είχε πει το εξής σοφό για τον Σοσιαλισμό: «Socialism is workable only in heaven where it isn't needed, and in hell where they've got it.» Αυτό φαίνεται πως κάποιοι δεν το ‘χουν καταλάβει ή υποκρίνονται πως δεν το ‘χουν καταλάβει. Τα μεγάλα προβλήματα πάντως δεν λύνονται ούτε εκ του μακρώθεν ούτε με παρεμβάσεις από τους «Παπουτσήδες». Αυτά προς το παρόν.
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009
Ελλάς: Η χώρα της "κονσέρβας"
Πάλι δεν βλέπω προκοπή. Η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο. Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, τα πράγματα επί της ουσίας δεν αλλάζουν.
Πρέπει επιτέλους να γίνει καταληπτό από όλους ότι η Ελλάς είναι μια χώρα βαθιάς συντήρησης. Δεν μας αρέσει το φρέσκο. Έχουμε συνηθίσει την «κονσέρβα» και δεν την αλλάζουμε. Προσποιούμαστε ότι έχουμε γίνει προοδευτικοί ακουμπώντας σε κάποια νέα κοινωνικά δεδομένα όπως η σχετική αποδοχή της ομοφυλοφυλίας, των τατουάζ και του piercing, αλλά αυτά είναι εύκολα και ανούσια θέματα.
Αν δεν σε ενοχλεί η φούστα του Λάκη Γαβαλά ή το σκουλαρίκι στο φρύδι του νεαρού που συνοδεύει την κόρη σου, εύγε! Αλλά αυτό δεν είναι πρόοδος. Είναι συνήθεια.
Εμένα λοιπόν δεν μ’ αρέσει η φούστα στους άνδρες. Ούτε τα σκουλαρίκια στη γλώσσα. Θα αγωνιστώ όμως για να αποκτήσει η πόλη μου πεζοδρόμια. Δεν θα χτίσω σπίτι μες στο δάσος. Θα κόψω –και θα ζητήσω- απόδειξη γιατί δεν γίνεται να κλέβω για πάντα την εφορία. Μήπως είμαι εγώ ο συντηρητικός;
Όταν θα θελήσω να διαμαρτυρηθώ για κάτι, δεν θα κλείσω τους δρόμους για να ταλαιπωρήσω 200.000 συμπολίτες μου. Μπορώ να το κάνω στα φαρδιά πεζοδρόμια της Πανεπιστημίου. Αν χρειαστεί να απεργήσω, θα το κάνω. Αλλά όχι με όποιο κόστος. Δεν θα διαλύσω τη χώρα απλά και μόνο γιατί θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι ελάχιστα και να πληρώνομαι αδρά.
Και τέλος, όταν έρθει ή στιγμή να μπω σε ένα βαγόνι ή σ’ ένα ασανσέρ, θ’ αφήσω να προηγηθούν εκείνοι που περίμεναν πριν από μένα. Αυτό, δεν είναι λεπτομέρεια. Είναι δείγμα προόδου.
Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει, γιατί απλά εμείς δεν θέλουμε τίποτα ν’ αλλάξει. Πάρτε για παράδειγμα το κάπνισμα. Αυτή τη στιγμή, επιτρέπεται σιωπηρά σχεδόν παντού. Σε μια πρόσφατη επίσκεψή μου σε γνωστό καφε-μπαρ των Βορείων προαστίων, ζήτησα από την υπεύθυνη να μάθω γιατί κάπνιζαν όλοι εντός του μαγαζιού. Η απάντηση ήταν αποστομοτική: «Όταν το απαγορέψαμε , η δουλειά έπεσε απότομα. Οπότε το ξαναεπιτρέψαμε»!
Το 2005 είχα την τύχη να επισκεφτώ τη Νότια Αφρική. Μια χώρα με υψηλή εγκληματικότητα και με το 30% του πληθυσμού να είναι φορείς του AIDS. Ίσχυε από τότε η απαγόρευση του καπνίσματος. Και σας βεβαιώνω ότι κανείς δεν τολμούσε να το αγνοήσει.
Εμείς εδώ είμαστε διαφορετικοί. Μπορεί να μην υποφέρουμε από AIDS και υψηλή εγκληματικότητα, αλλά έχουμε άλλα χούγια. Πρώτον θέλουμε να καπνίζουμε. Δεύτερον, θέλουμε να καθόμαστε και να μας πληρώνουν αυτοί που δουλεύουν. (Να μου πεις, άμα κάθεσαι όλη τη μέρα, να μην ανάψεις και κάνα τσιγαράκι να περάσει η ώρα;)
Θέλουμε να γίνουμε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι και το απαιτούμε από το κράτος με κάθε τρόπο. Το ηλίθιο κράτος δε, υποκύπτει στις πιέσεις μας και συνεχίζει να προσλαμβάνει όλο και περισσότερους για να εξασφαλίσει «κοινωνική ειρήνη».
Όταν όμως έρθει η «κακιά η ώρα» και τα ταμεία αδειάσουν, κανείς δεν υποχωρεί, κανείς δεν παραχωρεί έστω και ένα μικρό μέρος των επαίσχυντων προνομίων που κακώς έχει αποκτήσει.
Δείτε τους λιμενεργάτες. Βγήκαν στη φόρα οι απολαβές και τα κόλπα τους. Χρόνια τώρα πλουτίζουν προσφέροντας εργασία που είναι απολύτως δυσανάλογη με τις απολαβές τους. Παρόλα αυτά, προτιμούν να διαλύσουν τον εμπορικό κόσμο της χώρας, παρά να συνετιστούν.
Τι κάνει γι αυτό η προοδευτική κυβέρνηση και η προοδευτική κοινωνία μας; Απλά τους ανέχεται, συμβάλλοντας έτσι στη μεγιστοποίηση του προβλήματος.
Τελικά, ξέρετε τι σημαίνει «πρόοδος» αγαπητοί φίλοι; Η απόλυτη αδιαφορία απέναντι στο πολιτικό κόστος που επιφέρουν οι γενναίες αλλά απαραίτητες για τον τόπο τομές. Κάποιοι φαίνεται, μπέρδεψαν την «πρόοδο» με την cool υπουργική εμφάνιση, το μικρό αυτοκίνητο και την προηγούμενη άστατη κι «αγέρωχη» ζωή. Δεν είναι έτσι όμως... Η χώρα νοσεί βαριά. Χρειάζεται θεραπεία με ηλεκτροσόκ, όχι πλαστικό χειρουργό!
Δυστυχώς έχουμε μετατραπεί σε ένα μάτσο συντηρητικούς τεμπέληδες που μόνο στόχο έχουν να μη χαλάσουν τη βολή τους.
Έχουμε μείνει πίσω σε όλα. Από την παιδεία και την υγεία μέχρι τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ποινών ή παραγωγής ενέργειας. Γίναμε τελευταίοι σε όλα. Οι άλλοι τρέχουν κι εμείς αγοράζουμε κομπολόγια!
Ο Oscar Wilde (1854-1900) είχε γράψει κάποτε το εξής : «Discontent is the first step in the progress of a man or a nation». Δηλαδή, λίγο ζόρι δεν βλάπτει...
Όλα βέβαια αλλάζουν. Αλλά πρώτα απ’ όλα χρειάζεται ψυχή. Και ψυχή δεν βλέπω
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)