Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Οι επαγγελματίες πολιτικοί και τα «ταγάρια»


Ένας στενός μου φίλος, ιατρός αλλά και εξαιρετικός ιστορικός, ο Protesilaos, μου είπε πριν από μερικά χρόνια να προσέξω τις φωτογραφίες από τις ορκωμοσίες των κυβερνήσεων των αποστατών.

Οι «υπουργοί», σε πολλές από αυτές, φορούσαν ανοιχτόχρωμα κοστούμια παρά το γεγονός ότι οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί απόγευμα ή βράδυ. Το στοιχείο αυτό αποδείκνυε ότι όλοι ήταν «υπό περιορισμό» σε κάποιο διαμέρισμα πέριξ των ανακτόρων από το πρωί
-γιατί φοβόντουσαν μην τους φύγουν- μέχρι την ώρα της ορκωμοσίας.

Κανείς φυσικά δεν θα επέλεγε ένα μπεζ ή γκρι κοστούμι για μια τέτοια περίσταση. Οι ενδυματολογικοί κανόνες της εποχής ήταν σαφείς, αυστηροί και με ...γούστο .

Οι καιροί βέβαια άλλαξαν. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον τα πιγκουινάτα σακάκια και τα ημίψηλα καπέλα. Τα αυστηρά πρωτόκολλα που αφορούν στην εμφάνιση έχουν διακορευθεί εντελώς, σε αντίθεση φυσικά με το πολίτευμα μας που γνωρίζει μακρά περίοδο δόξας και ...ευστάθειας.

Τρανή απόδειξη όλων αυτών η Τίνα Μπιρμπίλη. Μία –άγνωστη στο ευρύ κοινό- επιστήμων, που ορκίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος παρουσία του Μακαριότατου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, φορώντας πλατφόρμες και κρατώντας ένα σακίδιο που εφεξής θα αποκαλώ «ταγάρι».

Προσέξτε την πλήρη αντίθεση με τον προκάτοχό της Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος φυσικά δεν είχε ιδρύσει το εν λόγω υπουργείο (δεν ήθελε βρε αδερφέ!), το οποίο αποτελούσε όμως κλάσμα του υπερυπουργείου του.

Επαγγελματίας πολιτικός αυτός, κοντά στα εβδομήντα, κολλητός με όλους τους ...εκδότες. Σαραντάρα αυτή, «αιχμάλωτη» της πρόσφατης μόδας για την προστασία του περιβάλλοντος, επαγγελματίας φίλη του Γιώργου και στενή συνεργάτιδά του.

Ανόμοιες φιγούρες που προσωποποιούν άψογα δύο σχολές. Του επαγγελματία και του ερασιτέχνη πολιτικού.

Οι επαγγελματίες πολιτικοί είναι συνήθως ψεύτες (το «συνήθως» εννοείται σε κάθε φράση του κειμένου από ‘δω και πέρα). Έχουν ξύλινο λόγο και λένε αυτά που θέλουν, ασχέτως τι έχει προηγηθεί στην συζήτηση. Κάτι δηλαδή σαν τον Αυτιά στη διαβόητη πλέον συνέντευξη με τον Ψωμιάδη.

Φοράνε κοστούμι ή ταγέρ, παρουσιάζουν τάσεις ορθοφωνίας, έχουν ανύπαρκτη ή μέτρια επαγγελματική καριέρα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πότε θα γίνει υφυπουργοί.

Σκορπούν τις περισσότερες ώρες τους σε ανούσιες συζητήσεις εκτός Βουλής, ενώ αρκετοί από αυτούς αναζητούν επιμόνως Αμερικανούς πράκτορες για να τους διαβεβαιώσουν ότι μόλις αναλάβουν χαρτοφυλάκιο, θα συζητήσουν με χαρά μαζί τους όλα τα «θέματα» που απασχολούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάποιοι δε ονειρεύονται ότι τους κλείνουν και πονηρά το μάτι.

Τέλος, προσφέρουν γη και ύδωρ σε σπόνσορες και δημοσιογράφους. Οι πρώτοι είναι οι καθοδηγητές τους. Οι δεύτεροι αποτελούν τους «αγωγούς» των σκέψεων και των ενεργειών τους, τις οποίες με πάθος επιθυμούν να επικοινωνήσουν στην πολική τους πελατεία μαζί φυσικά με μια ωραία, απολύτως διαστρεβλωμένη, φωτογραφία της φάτσας τους.

Αυτά κάνουν οι επαγγελματίες. Πάμε στα «ταγάρια» τώρα.

Με εξαιρετικές συνήθως σπουδές, κατάφεραν να διαβρώσουν το μυϊκό ιστό κυρίως του ΠΑΣΟΚ, καθώς βρήκαν θαλπωρή στην ανοιχτή αγκαλιά του Γιώργου.

Με ρούχα απλά , χωρίς γραβάτες και ταγεράκια, διάβαζαν κι έγραφαν λόγους και μελέτες, αγνοώντας επιδεικτικά την ψηφοθηρία. Έδειχναν για κάποιο περίεργο λόγο ...σίγουροι.

Έδειξαν να απορρίπτουν τη χλιδή και με ελάχιστη τάση αυτοπροβολής δέχθηκαν τελικά να αναλάβουν το δύσκολο έργο διακυβέρνησης αυτής της χώρας...

Αρωγοί και καθοδηγητές τους σε αυτή την προσπάθεια είναι οι λίγοι επαγγελματίες πολιτικοί που απέμειναν στην κυβέρνηση. Αυτό βέβαια κρύβει και πολλές παγίδες. Τι θα μιμηθούν π.χ. από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Την οξεία του αναλυτική σκέψη ή τον εκρηκτικό του χαρακτήρα. Τι θα τους μεταλαμπαδεύσει η Λούκα Κατσέλη; Την κατάρτισή στα οικονομικά ή την τάση της για σφικτή οικιακή οικονομία εξαιτίας της οποίας ο σύζυγός της –πρώην υπουργός- Γεράσιμος Αρσένης - έβαζε στα εκτός έδρας έξοδά του ακόμα και την Amita που έπινε στο αεροδρόμιο -προσκομίζοντας φυσικά όλες τις αποδείξεις-;

Το μεγάλο στοίχημα για τα νέα, αγνά παιδιά που υπουργοποιήθηκαν είναι να μην κοιτάζουν ούτε πίσω ούτε δίπλα τους. Βρέθηκα τις προάλλες στη Βουλή και κόλλησα δίπλα σ’ ένα πηγαδάκι που είχαν διαμορφώσει νέοι βουλευτές με τον Δημήτρη Σιούφα ανάμεσά τους, να συμβουλεύει και να νουθετεί! Υποθέτω βέβαια ότι απέφυγε να τους αποκαλύψει ότι από την ημέρα διάλυσης της Βουλής μέχρι την ορκομωσία της νέας, εκείνος έδινε κάθε μέρα εντολή της κάμερες του καναλιού της Βουλής και τους φωτογράφους να καλύψουν τις δραστηριότητες του ...Προέδρου.

Οι παλιοί επαγγελματίες πολιτικοί είναι αναιδείς. Οι νέοι με τα «ταγάρια» φαίνονται πιο ντροπαλοί. Και σύμφωνα με τον George Bernard Shaw (Ιρλανδός συγγραφέας 1856-1950), «όσο πιο πολλά πράγματα ντρέπεται ένας άνθρωπος, τόσο πιο αξιοπρεπής είναι».

Η αξιοπρέπεια όμως δεν είναι το μόνο προσόν που απαιτείται για να κυβερνήσεις επιτυχώς.

Το στοίχημα του Γιώργου είναι μεγάλο και κρύβει ρίσκο. Για τον Καραμανλή και για κάποιους κολλητούς του έλεγαν ότι δεν είχαν διοικήσει ούτε περίπτερο. Αν δεν κάνω λάθος, ούτε οι «Μπιρμπίλιδες»...

Θα καταφέρουν τα κοριτσάκια με τα «ταγάρια» να αντισταθούν στους πειρασμούς, στους τσαμπουκάδες και στις πιέσεις; Θα μπορέσουν να επιβληθούν σε ένα δημόσιο και ιδιωτικό κατεστημένο που χρόνια ταίζει ανεπρόκοπους και νταβατζήδες;

Ο καιρός θα δείξει. Οι επαγγελματίες πολιτικοί πάντως, σίγουρα απέτυχαν. Ας δούμε τι μπορούν να κάνουν κι αυτοί.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτα στο www.euro2day.gr

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Πόσο σημαντική είναι η εκλογή του νέου αρχηγού;


Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου νόμιζα ότι ζούσα σε άλλη χώρα. Χωρίς φανατισμό και ακρότητες, με λιγότερες αφίσες και χωρίς άγχος καταλάβαμε κι εμείς πως γίνονται εκλογές σε πιο φιλήσυχες βορειοευρωπαϊκές γωνιές του πλανήτη.

Η νέα ατμόσφαιρα με ξένισε ευχάριστα. Ακόμη πιο ευχάριστα ήταν τα αποτελέσματα των εκλογών, όχι γιατί βγήκε το κόμμα που υποστήριξα αλλά γιατί ο λαός έδειξε για πρώτη φορά έμπρακτα την οργή του απέναντι σε μια κάκιστη κυβέρνηση.

Περιέργως όμως , αντί εμείς να ασχολούμαστε με τα νέα δεδομένα της πολιτικής μας ζωής, έχουμε απορροφηθεί ολοκληρωτικά από τις διαρκείς διαβουλεύσεις των πρωτοκλασάτων της Ρηγίλλης σχετικά με το ποιος θα κληρονομήσει το σαθρό οικοδόμημα που άφησε πίσω του ο Καραμανλής. Είναι άραγε τόσο σημαντικό; Κατά την άποψή μου, καθόλου!

Πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτός, που μέχρι πριν από λίγο καιρό φωνάζανε «Γιωργάκη». Αυτός, που αν συνεχίσει έτσι, σύντομα θα τον αποκαλούν «Γεώργιο».
Είναι φανερό ότι ξεκίνησε πολύ δυναμικά. Με μέτρα τα οποία προστάζει η κοινή λογική (κρατικά αυτοκίνητα, μείωση αστυνομικών-σωματοφυλάκων, εξαγγελίες για νέο εξαιρετικό εκλογικό νόμο) και με την κατάλληλη επικοινωνία τους (ένα την ημέρα), έχει κερδίσει προς το παρόν την εκτίμηση ακόμα και εκείνων που δεν τον ψήφισαν.

Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος για τον οποίο η ταυτότητα του νέου αρχηγού της Ν.Δ. δεν έχει μεγάλη σημασία. Ο Γιώργος έχει πάρει το παιχνίδι πάνω του. Από αυτόν εξαρτάται αν θα συνεχίσει να κυβερνά για καιρό, ασχέτως ποιος θα είναι ο αντίπαλός του.

Οι απλές και άμεσες πρωτοβουλίες που πήρε δημιουργούν μια εικόνα τελείως αντίθετη από αυτή που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα των πρώτων ημερών δεν θυμίζουν σε τίποτα το ράθυμο βήμα –και βλέμμα- της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τα ίδια βέβαια λέγαμε και τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης Καραμανλή. Αλλά τώρα τα πράγματα δείχνουν πολύ διαφορετικά.

Ο δεύτερος λόγος που καθιστά την εκλογή αυτή άνευ σημασίας είναι ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι είναι άξιοι για τη θέση αυτή.

Εκτιμώ φυσικά ότι η φιγούρα του Παναγιώτη Ψωμιάδη ταιριάζει περισσότερο στην προεδρική καρέκλα της Ρηγίλλη. Σπουδαία φωνή, κορμοστασιά και τόλμη. Ένας γνήσιος, ωραίος Έλληνας, με σπουδαίες ακαδημαϊκές και επαγγελματικές περγαμηνές που σίγουρα θα μπορούσαν να πείσουν την πλειονότητα του ελληνικού λαού να τον εκλέξει πρωθυπουργό.

Το μεγάλο του ατού, είναι ότι δεν φοβάται να γελοιοποιηθεί προκειμένου να έρθει κοντά στο λαό (ντύθηκε Ζορρό κ.λ.π.). Άξιος μιμητής λαϊκών ηρώων -ακόμα και αυτών του Ευγένιου Σπαθάρη- πείθει για τις ικανότητα του ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι των νεοδημοκρατών , παίρνοντας ως τώρα στις δημοσκοπήσεις ένα τίμιο 10%!

Με αυτό το ποσοστό στο μυαλό μου και παρατηρώντας με προσοχή τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, μου ‘ρχεται στο μυαλό μια εξαιρετική παρατήρηση του διάσημου φιλοσόφου Μπέρτραντ Ράσελ (1872-1970): «The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people so full of doubts.» Επιτρέψτε μου να μην επέμβω σε κάτι τόσο όμορφο, μεταφράζοντάς το...


Σε ό,τι αφορά Αβραμόπουλο, Σαμαρά και Ντόρα , προτιμώ να μην πω τίποτα επί της παρούσης. Παίζονται πολλά και τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Είναι νωρίς ακόμα για safe προβλέψεις.